8 Mart 2014

JANE AUSTEN: İKNA

Kitap adı: İkna
Orijinal adı: Persuasion
Yazar: Jane Austen
Çevirmen: Serim As Özdemir
İlk yayınladığı sene: 1818

Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi (1. Baskı-2012)
Sayfa sayısı: 264
ISBN: 978-605-4764-39-6








İlk hikayelerini 12 yaşında kaleme almaya başlamış olsa da ilk romanı ancak 37 yaşında basılan ve 42 yaşında da meme kanseri yüzünden erken yaşta hayata veda eden ünlü İngiliz kadın yazar Jane Austen'ın ölümünden sonra yayınlanan bu romanı, 1996 senesinde beyaz perdeye de uyarlandı. 

Yazarın, bulunduğu çevrenin toplumsal ikiyüzlülüğünü hafif bir ince alayla anlatmak konusundaki becerisi, İkna'da da karşımıza çıkıyor. Diğer romanlarından farklı olarak, bu eserine kendi yaşamından da kesitler eklediği düşünülen Jane Austen, yine her zamanki geleneğini sürdürüyor ve hikayeyi kadın baş kahramanın gözünden okura aktarıyor. 

Kahramanımız Anne Elliott, geçmiş zenginliğinin rüyasında yaşayan soylu bir ailenin ortanca kızıdır. Ailesine sosyal konum ve maddiyat açısından uygun olmadığı düşünüldüğü için, çok sevdiği genç bir adamın aşkını reddetmiş ve sessiz kişiliğinin de etkisiyle dönemin "evde kalmış" damgasını yemek üzere, ailenin en silik, en dikkat çekmeyen üyesi olarak yaşamını devam ettirmektedir. Aslında güçlü bir gözlemci, günümüz terminolojisiyle duygusal zekası yüksek eleştirel bir birey olduğunu okur, ancak Anne'in iç sesinden ve duygularından anlayabilmektedir. Jane Austen'ın tüm eserlerinde olduğu gibi, günlük yaşamın olağan akışı içindeki olaylar, reddedilmiş ama unutulamamış aşkın küllenmesine bir türlü izin vermez.

Jane Austen'ı okurken insan sormadan edemiyor: etrafta her yıl basılan binlerce aşk romanı varken, nasıl oluyor da insan 18. yüzyıl koşullarındaki aşkı onun kaleminden okurken hiç sıkılmıyor, hatta heyecan içinde zamanın nasıl geçtiğini bile fark etmiyor? Sanırım cevap, gerçek edebi değerin zamanla ve mekanla sınırlı olmamasında, kalemin ustalığında.... Ve tabii bir de, o usta kalemin dilini ustaca çeviren tercümanda....

Anlamlı bir aşk romanı okumayı özlemişlere tavsiyemdir... 

Bu kitabı satın almak isterseniz:



1 yorum:

  1. yorum için çok teşekkür ederim. aşkın anlamlı hali okunmaya değer :)

    YanıtlaSil