28 Mart 2014

DORIS LESSING: ALFRED & EMILY

Kitap adı: Alfred & Emily
Yazar: Doris Lessing
İlk yayınladığı sene: 2008

Yayınevi: HarperCollins (1. Baskı 2008)
Sayfa sayısı: 274
ISBN: 978-0-06-083488-3










17 Kasım 2013'te 94 yaşındayken yaşamını kaybeden, 2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz yazar Doris Lessing'i tanımak isteyenler için, Alfred & Emily çok isabetli bir seçim olacaktır. En azından benim için böyle olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.

Yazarın Nobel Edebiyat ödülüne layık görülmesi sonrasında, acaba nasıl bir yazarmış sorusuna cevap aramak için satın aldığım Alfred & Emily'yi okumaya başladığımda, itiraf etmeliyim ki ilk 50-60 sayfadaki ilk izlenimim hayal kırıklığı doluydu. Ama iki ayrı bölümden oluşan romanın ikinci bölümüne geçtiğimde, Doris Lessing'in neden büyük bir yazar olarak edebiyat tarihine geçtiğini çok çok iyi anladım.

Hem otobiyografik hem de kurgusal öğeler içeren bu roman, esasen yazarın anne ve babasının yaşam öyküsüne dayanıyor. Kitabın ilk bölümünde anne ve babanın tanışması ve ilerleyen ilişkileri, Birinci Dünya Savaşı olmasaydı nasıl gelişirdi, bu anlatılıyor. İkinci bölümde ise, bu örgü Birinci Dünya Savaşı'nın yaşanması sonucunda ortaya çıkan gerçekler ışığında yeniden kurgulanıyor. 

Her bir bölüm adeta iki ayrı yazarın kaleminden çıkmışcasına farklı üsluplarla yazılmış. İlk bölümdeki yüzeysellik ve hafiflikle ikinci bölümdeki derinlik ve boğulma hissi öyle bir tezat yaratıyor ki, okur beklenmedik bir duvara çarpmanın travmasından çıkamıyor çok uzun süre. Hepimiz Birinci Dünya Savaşı ile ilgili onlarca film seyretmiş, kitap okumuşuzdur ama Alfred & Emily kadar savaşın acısını ve karanlığını hissettirten bir roman inanın zor bulunur.

Savaşın karanlıklarını, bir daha olmamasını temin etmek adına, hep hatırlayabilmek için okunmalı bu roman...

Bu kitabın Türkçe çevirisini satın almak isterseniz:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder