7 Mart 2014

BUKET UZUNER: UZUN BEYAZ BULUT GELİBOLU

Kitap adı: Uzun Beyaz Bulut Gelibolu
Yazar: Buket Uzuner
İlk yayınladığı sene: 2001

Yayınevi: Everest Yayınları (17. Baskı 2003)
Sayfa sayısı: 323
ISBN: 975-289-029-6










Çağdaş yazarlarımızdan Buket Uzuner, Çanakkale Savaşı'nı bambaşka bir açıdan, bambaşka bir örgüyle anlatan bir romana imza atmış Uzun Beyaz Bulut Gelibolu ile.

Kitabın öyküsü, Çanakkale Savaşı sırasında aynı topraklarda savaşmış ataları dışında ortak bir noktası bulunmayan insanların yollarının kesişmesi üzerine kurulu.  Yeni Zelandalı bir genç kadın, yaşamını Çanakkale Savaşı'nda kaybetmiş büyük dedesinin en azından mezarını bulabilmek üzere Türkiye'ye geliyor ve iz sürmeye başlıyor. Yolu, Ece Yaylası köyüne düşüyor ve burada bilge nine Beyaz Hala ile tanışıyor. Olaylar da bu karşılaşma ile çok farklı bir boyut kazanmaya başlıyor.

Roman, geçmişle bugün arasında gidip gelen bir çatı üzerine, iki ayrı zaman boyutunu birbirinden net bir şekilde ayıran bir üslupla örülmüş. İnsan okurken, bir yandan bir macera romanının heyecanına, bir yandan ise tarihi bir romanın derinliğine kapılıyor. İki farklı kültürün bakış açıları arasındaki mesafe ile duygular söz konusu olduğundaki benzerlik romanda renkli bir tezat yaratıyor.

Uzun Beyaz Bulut Gelibolu, bir çırpıda okunan ama etkisi hayli uzun süren, çok bilindik sanılan geçmişin gizemini ortaya çıkartan heyecan verici bir roman...

Bu kitabı satın almak isterseniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder