13 Mart 2014

EDUARDO GALEANO: LATİN AMERİKA'NIN KESİK DAMARLARI

Kitap adı: Latin Amerika'nın Kesik Damarları
Orijinal adı: Las Venas Abiertas De America Latina
Yazar: Eduardo Galeano
Çevirmen: Atilla Tokatlı & Roza Hakmen
İlk yayınladığı sene: 1971

Yayınevi: Çitlembik Yayınları (2. Baskı-2009)
Sayfa sayısı: 357
ISBN: 978-975-6663-99-8








Uruguaylı muhalif gazeteci, araştırmacı ve yazar Eduardo Galeano'nun bu vurucu kitabı 1971'de yayınlanmış olsa da, esas tanınırlığını Hugo Chavez'in Başkan Obama'ya bu kitabı hediye etmesiyle elde etti.

Dünyada bazı coğrafyalar var ki, adeta acı ve gözyaşıyla yoğrulmak üzere yaratılmış. Latin Amerika da bu topraklardan biri maalesef. Galeano bu eserinde, Latin Amerika'nın az gelişmişlikle örülmüş makus talihinin esasında bir talih değil, başka ülkelerinin gelişebilmesi için ödenmiş bir bedel olduğu görüşünü tarihsel bir boyutta aktarıyor. 

Bu topraklarda kendi kültürleri ve değerleri içinde yaşayan yerlilerin, Avrupa'dan gelen istilalarla nasıl bir azınlığa dönüş(türül)düklerini, neler vaat edilerek akıllarının çelindiğini, hangi ihanetlere uğradıklarını ve "Aptallığa oldukça benzeyen bir suskunluk" içinden çıkmaya çalıştıkları anda ödedikleri kanlı bedelleri tarihsel bir sırada her biri bir tokat sertliğinde gerçeklerle okurun yüzüne vuruyor yazar. Öyle ki, her bir satırda, her bir sayfada isyan etmemek için tırnaklarınızı avuçlarınıza batırıyor, bağırmamak için kendinizi zor tutuyorsunuz.

Sömürülmenin sarih bir öyküsü bu kitap, sarih ve vurucu... Latin Amerika'yı tanımak, görmek isteyenler için olmazsa olmaz bir ilk adım... Bireysel bilinci her an tetikte tutmak isteyenler için ise bulunmaz bir öğreti... Öyle bir öğreti ki, uğruna binlerce can yitmiş....

Bu kitabı satın almak isterseniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder