30 Nisan 2014

MARGUERITE YOURCENAR: HADRİANUS'UN ANILARI

Kitap adı: Hadrianus'un Anıları
Orijinal adı: Mémoirs d'Hadrien
Yazar: Marguerite Yourcenar
Çevirmen: Nili Bilkur
İlk yayınladığı sene: 1951

Yayınevi: Helikopter (3. Baskı-2013)
Sayfa sayısı: 319
ISBN: 975-605-5819-04-0








Belçikalı yazar Marguerite Yourcenar'ın okurla 1951'de buluşan bu eserinin çıktığı ilk günden itibaren büyük ses getirmesi ve hem okurlar hem de eleştirmenler tarafından adeta baş tacı edilmesi hiç de tesadüfi değil: ünlü Roma İmparatoru Hadrianus'un kurgusal anılarını içeren bu eser için yazar, 1924'te ilk adımları atmış ve 1948'e kadar kadar üzerinde çalışmış. Dolayısıyla, imparatordan günümüze kalan sınırlı kaynak üzerindeki bu derin çalışma, yazarın tarihi yeniden yorumlayan yaklaşımını son derece gerçekçi kılmış. Tabii üzerine bir de güçlü bir edebi üslup eklenince, ortaya çıkan eser bir "şaheser"e dönüşmüş.

Aslında tarihten biliyoruz ki, Hadrianus kendi otobiyografisini yazmış ama maalesef bu otobiyografi günümüze ulaşmış değil. Marguerite Yourcenar'ın kitabını oluştururken faydalandığı iki temel kaynak ise şu şekilde: dördüncü yüzyıldan kalan ve Latince yazılmış olan Historia Augusta ve Romalı tarihçi Cassius Dio'nun üçüncü yüzyılda yazdığı Historia Romana. Bu güçlü kaynaklar, her ne kadar okuduğu eserin bir kurgu olduğunu bilse de insanı güçlü bir gerçekçilik duygusuyla çepeçevre sarıyor.

Kitap, Hadrianus'un kuzeni ve aynı zamanda halefi olan Marcus Aurelius'a yazdığı bir mektup niteliğinde. Ama bu uzun mektupta, imparator geçmişe dönüyor, yaşadıklarını anlatıyor ama bundan daha da önemlisi yaşama, zafere, yenilgiye, ihanete, güce, ölüme ve yaşamını şekillendiren daha birçok kavrama dair şahsi yorumlarını da paylaşıyor.

Tarihi romanlar içinde çok farklı ve çok özel bir yeri olan bu eseri keşke iktidarda olan ya da iktidarda olmayı arzulayanlar okusalar... Hadrianus'un mu yoksa yazarın mı olduğunu kestirmek güç de olsa, satırlarda gizlenmiş saptama, tavsiye ve öngörüler o kadar güçlü ki... kitapta altı çizilmedik satır kalmayacak kadar çoklar hem de...

Hadrianus'un Anıları'nı Kuzey Ege'deki bir yaz tatilimde, önümde Ege'nin yeşilli mavili manzarası, tepemde zeytin ağacının dalları ve çevremde geveze cırcır böceklerinin ezgileri varken okumuştum. Bu ortamın da etkisiyle muhtemelen, "kitaplıklar kurmak, ilerideki ruhsal kışa yedek erzak biriktirmektir" diyen bu imparatorun anıları bende kolay kolay silinmeyecek bir iz bıraktı.... Böyle derin izler peşinde olanların mutlaka okumasını tavsiye ederim....

Bu kitabı satın almak isterseniz: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder