28 Nisan 2014

BURCU PELVANOĞLU-HALE ASAF: TÜRK RESİM SANATINDA BİR DÖNÜM NOKTASI

Kitap adı: Hale Asaf: Türk Resim Sanatında Bir Dönüm Noktası
Yazar: Burcu Pelvanoğlu
İlk yayınladığı sene: 2007

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları (1. Baskı 2007)
Sayfa sayısı: 213
ISBN: 978-975-08-1308-5










Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi araştırma görevlisi Burcu Pelvanoğlu'nun bitirme projesi olarak başladığı ancak biriken bilgiler doğrultusunda kitaba dönüştürdüğü bu eser, sadece Türk resim sanatının meraklıları için değil, aynı zamanda biyografi severler için de çok değerli bir kaynak teşkil ediyor.

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e uzanan süreçte, sanatın içindeki kadın profilinin konumunu çok net ortaya koyan Hale Asaf'ın yaşamı, aynı zamanda coğrafyamızda bu dönemde kadının ve kadın-sanatçının durumunu da birebir yansıtıyor. Ama bu etiketlerin dışında, Hale Asaf'ın "içinden geldiği gibi yaptığı" resmin sanatsal gücü de irdeleniyor. 

Çok çok genç yaşta, daha 33'ündeyken yaşama veda eden Hale Asaf, bu kitapta eserleriyle, üslubuyla, bu üslubun oluşmasına etken olan bağlantıları ve çevresiyle, yaşamıyla adeta yeniden hayat buluyor. Sanatla ilgilenenlerin çok yakından bildiği bu isim, çok daha geniş çevrelerin de ilgisini hakediyor.

Bu üretken ama bir o kadar da dokunaklı yaşamın satırlarında dolaşırken, eminim tüm okurlar benim gibi fazlasıyla erken sonlanmış bu hayatın etkisinde uzun süre kalacak ve ressamın akıbeti bilinmeyen eserlerinden birine belki rastlarım diye Fransa'ya yolları düşerse, en ücra köşedeki galerilerde Hale Asaf'ın fırça darbelerinin izini süreceklerdir.

Bu kitabı satın almak isterseniz:

http://www.dr.com.tr/kitap/hale-asaf-turk-resminde-bir-donum-noktasi/burcu-pelvanoglu/sanat-tasarim/resim-plastik-sanatlar/urunno=0000000249984


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder