4 Mayıs 2014

OYA BAYDAR: ÇÖPLÜĞÜN GENERALİ

Kitap adı: Çöplüğün Generali
Yazar: Oya Baydar
İlk yayınladığı sene: 2009

Yayınevi: Can Yayınları (1. Baskı 2009)
Sayfa sayısı: 257
ISBN: 978-975-07-1088-9










Yazar Oya Baydar'la okur olarak tanışmam bu kitapla olmuştu. O dönemde, ülkede Balyoz ve Ergenekon fırtınası esiyor, sağdan soldan silahlar, darbe girişimleri, ihanetler mantık ve zeka çerçevesine sığmayacak şekilde fırlıyor ama bizler "görmüyor, duymuyorduk çünkü görüp duyarsak bir şeyler yapmamız gerekeceğini" biliyorduk...

İşte böyle bir ortamda okumaya başladığım Çöplüğün Generali, insanı, 1984 ve Fahrenheit 451 romanları gibi "huzur ve güvenlik uğruna bazı soruları sormaktan vazgeçmiş, razı olmuş"  kurgusal bir toplumun yapışkan ve boğucu karanlığına sürükleyen bir roman.

Kurgusal ama bir o kadar da tanıdık gelen bir ülkenin çöplüklerinde mermiler, bombalar bulunmaya başlar... Öte yandan ülkenin geçmişinde üstü kapatılan, konuşulmayan bir patlama yaşanmıştır. Bir yazar, çöplükteki buluntularla gizemli geçmişin arasındaki olası bağlantı doğrultusunda, olayları anlatan bir roman yazmaya girişir. 

Çöplüğün Generali'ni herhangi bir edebiyat türüyle tanımlama çabaları kanaatimce beyhude: bu bir bilim kurgu değil, bu bir polisiye değil... Tıpkı ülkemizin ne Avrupa ne de Orta Doğu ülkesi olduğu gerçeği gibi, bu kitap da edebiyat türlerinin bir karması ve tıpkı ülkemizin olduğu gibi, tanımlaması zor... Bu nedenle bu eseri, yazıldığı dönemde Türkiye'ye hakim olmuş algı karmaşası ve kumpas girişimlerinin gölgesinde okumak ve değerlendirmek gerekiyor. 

Bu kitabı satın almak isterseniz:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder