9 Nisan 2014

NECİB MAHFUZ: MİRAMAR

Kitap adı: Miramar
Orijinal adı: Miramar
Yazar: Necib Mahfuz
Çevirmen: Suat Ertüzün
İlk yayınladığı sene: 1967

Yayınevi: Turkuvaz Kitap (1. Baskı-2010)
Sayfa sayısı: 174
ISBN: 978-605-5596-82-8








1988 senesinde Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ünlü Mısırlı yazar Necib Mahfuz'un en ünlü eseri Kahire Üçlemesi olsa da, Miramar, her zamanki Necib Mahfuz sembolizmiyle yoğrulmuş sıcacık bir öyküyü anlatmasıyla bende ayrı bir yere sahip bir roman. Belki de Yeşilköy Sahil Caddesi'nde 40 yılı aşkın süredir aile pansiyonu olarak işletilen, daimi sakinleri olan pansiyonun içindeki yaşamı önünden her geçtiğimde çok merak etmiş olmam da bu kitaba duyduğum özel ilginin asıl nedeni olabilir. 

1960'ların İskenderiye'sinde Yunanlı bir kadının işlettiği Miramar isimli pansiyonda yaşayanların hikayesini anlatan roman, bir yandan bireysel öykülere odaklanırken, bir yandan da devrim sonrasında Mısır'daki toplumsal değişimi yansıtıyor. Pansiyonda çalışan güzel, çalışkan ama eğitimsiz Zühre'nin ilgisini çekmeye çalışan pansiyon sakinlerinin gözünden aynı olayları farklı farklı yorumlarla aktaran roman, bir yandan da modernleşme sancıları çeken Mısır'ın çıkmazlarını ortaya koyuyor.

Arap edebiyatının varoluşçu sesini müthiş bir lirizm eşliğinde duyuran Necib Mahfuz'la henüz tanışmadıysanız, ilk adımı bu kitapla atmanızı öneririm: sürükleyici, sıcacık ama bir o kadar da siyasi vurguyla dolu bu roman sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

Bu kitabı satın almak isterseniz:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder