16 Nisan 2014

MARIO VARGAS LLOSA: DON RIGOBERTO'NUN NOT DEFTERLERİ

Kitap adı: Don Rigoberto'nun Not Defterleri
Orijinal adı: Los Cuadernos de don Rigoberto
Yazar: Mario Vargas Llosa
Çevirmen: Peral Bayaz Charum
İlk yayınladığı sene: 1997

Yayınevi: Can Yayınları (1. Baskı-1999)
Sayfa sayısı: 301
ISBN: 975-510-894-7








Latin Amerika edebiyatının Nobel Edebiyat Ödülü sahibi isimlerinden Perulu yazar Mario Vargas Llosa, eserleri kadar, politikadaki aktif mevcudiyeti ve bir başka Nobel Edebiyat ödüllü Latin Amerikalı yazar Gabriel Garcia Marquez'i yumruklamak suretiyle edebiyat magazininde edindiği yeri ile prototip yazar profilinin dışına çıkan aykırı bir sanatçı. 

1960'larda duyulmaya başlayan edebi şöhretini, 2010 senesinde Nobel ile taçlandıran Llosa, kitaplarında Peru toplumu ve kültürü üzerine odaklanmasıyla meşhur olmakla birlikte, ilerleyen senelerde coğrafi etkilenim alanını Bosna, Hırvatistan gibi daha geniş alanlara yaymış bir yazar.

Don Rigoberto'nun Not Defterleri isimli, son dönem eserlerinden biri olan bu kitap ise, yine geleneksel çizgisinde ilerliyor ve Peru'nun Lima kentindeki aile ilişkilerini, bu kez sapkın olarak adlandırılabilecek bir erotizmin ağır bastığı bir çerçevede irdeliyor. Erotizmin boyutunu, üslubu bu kadar sanatsal olmasa, pornografik seviyede olarak tanımlamak bile mümkün hatta. Ancak bu aile ilişkileri esasen romanın sadece yüzeysel çerçevesini oluşturuyor: bir kademe derinde, romandan, her zamanki gibi, toplumsal ve kurumsal eleştiri ve başkaldırı feryatları yükseliyor. Baba, oğul ve üvey anne üçgeni üzerine kurgulanan roman, hayalle gerçeğin birbirine geçtiği tipik bir Latin Amerika edebiyatı örgüsünde ilerliyor.

Mario Vargas Llosa'nın sıradışı dünyasıyla tanışmak isteyenler için, cesur bir ilk adım olarak bu kitabı tavsiye ediyorum.

Bu kitabı satın almak isteyenler için:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder