4 Haziran 2014

YAŞAR KEMAL: RÖPORTAJ YAZARLIĞINDA 60 YIL

Kitap adı: Röportaj Yazarlığında 60 Yıl
Yazar: Yaşar Kemal
İlk yayınladığı sene: 2011

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları (1. Baskı 2011)
Sayfa sayısı: 306
ISBN: 978-975-08-1993-3










Yaşar Kemal'i, her şeyden önce bir gazeteci olmasına rağmen, zaman içinde romancılığının gölgesinde kalan bu meziyetiyle ve röportajcı kimliğiyle tanımak için, bu kitap muhteşem bir kaynak. Ara Güler'in fotoğraflarıyla zenginleşmiş bu eser, şüphesiz, kütüphanenizin müstesna bir parçası olacak...

Yaşar Kemal'in "ana işlerimden biri" diye nitelendirdiği röportajcılığı "Türkiye'de demokrasiyle birlikte röportajcılık da gelişecektir" diyerek konumlaması, belki de neden halen ülkemizde röportajcılığın bu kitabın sayfalarındaki kadar etkileyici ve derinlemesine olmadığını daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. 

Bir öykü kadar akıcı, bir şiir kadar dokunaklı tam 12 röportaj, okuru, İnce Memed'in satırlarında dolaşırcasına çepeçevre sarıyor. Yaşar Kemal'in sadece 12 sene sürdürebildiği röportajcılığının her bir yılına tekabül eden bu röportajlar, bir yandan da, Anadolu'da 1950'lerden 1960'lardan bu yana çok da fazla şeyin değişmediğini, aynı sorunların Anadolu insanını pençesinde tuttuğu acı gerçeğini de ortaya koyuyor.

Günümüzde artık pek göremediğimiz bir röportajcılık yaklaşımı hakim bu kitaba: tek bir röportaj için kimi zaman 20 gün, kimi zaman 3 ay, konuşup görüştükleriyle birlikte yaşıyor Yaşar Kemal, onlarla aynı havayı soluyor, aynı somunu paylaşıyor. Bu sayede, 1952 Erzurum depremi sonrasındaki acı tabloyu, günümüzde daha da korkunç boyutlara ulaşmış orman cinayetlerini, yıllar yılı sonlandırılamayan kaçakçılığın özünü, o yılları yaşamamış olanlar bile, bu satırlarda derinden derine anlayabiliyor. 

"Röportaj bal gibi edebiyattır. Onu haberden ayıran nitelik, onun edebiyat gücüdür. Röportaj bir yaratmadır" diyerek röportajcılığı haberciliğin değil, sanatçılığın bir parçası olarak konumlayan Yaşar Kemal'in bu eseri, günümüz röportajcıları için adeta bir ders niteliği, röportaj meraklıları için ise, bundan sonra okudukları her röportajda arayacakları bir derinlik taşıyor... Keşke yeniden gazetelerde bu tür röportajlar okuyabilsek, keşke....

Bu kitabı satın almak isterseniz:

http://www.dr.com.tr/Kitap/Roportaj-Yazarliginda-60-Yil/Yasar-Kemal/Edebiyat/Turk-Gunluk-Ani/urunno=0000000362343

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder