17 Eylül 2016

GOETHE: İTALYA SEYAHATİ

Kitap adı: İtalya Seyahati
Orijinal adı: Italienische Reise
Yazar: Johann Wolfgang Von Goethe
Çevirmen: Gürsel Aytaç
İlk yayınladığı sene: 1817

Yayınevi: İletişim Yayınları (1. Baskı-2014)
Sayfa sayısı: 369
ISBN: 978-975-05-1665-8








"Ben bu seyahati, kendimi kandırmak için değil, kendimi gördüklerimle tanımak için yapıyorum" İşte ünlü Alman yazar Goethe 1786-1788 yılları arasında yaptığı İtalya Seyahati'ni böyle tanımlıyor.

Bu seyahatin sadece ilk yılını kaleme alan eser, aslında gezgin ve seyahatseverlerin mutlaka okuması gereken bir seyahatname. Hem edebiyatla yoğrulmuş seyahat anılarını okumak, hem bundan 230 yıl önce bir seyahatin nasıl yapıldığını öğrenmek, hem de o dönemin İtalyasını böyle güçlü bir gözlemden süzülmüş olarak tanımak gerçekten eşsiz bir deneyim.

Goethe, babasının da kendi gençliğinde yaptığı İtalya seyahatinin anılarıyla ve etkisiyle başlıyor kendi İtalya seyahatine. Kuzeyden başlıyor, taa Sicilya'ya kadar gidiyor ve geri dönüyor. Seyahati boyunca, insanları, yaşamlarını gözlemliyor, doğduğu ve içinde yetiştiği kuzey kültürüyle güneydeki bu insanların yaşamlarını karşılaştırıyor. Cenaze geleneklerinden, sokaktaki satıcılara, giyim kuşamdan yemek yeme usullerine, mimariye herşeyi dikkatlice gözlemliyor ve bu gözlemlerini, seyahatnameyi oluşturan mektuplarında ustalıkla kaleme alıyor.

Seyahatnameyi okurken Goethe'nin farklı ilgi alanları hakkında da bilgi ediniyor okur: gittiği yerlerde yaptığı çizimlerin bir kısmı kitapta da yayınlanmış. Bir de, taş ve kaya oluşumlarına yönelik öyle yoğun bir ilgisi var ki, neredeyse gözlemlerinin büyük bir kısmı bunlar üzerine.

İtalya'nın o ünlü heykellerini, Mantegna'nın, Titian'ın eserlerini bir kez de Goethe'nin yorumundan dinlemek; Elektra gibi tiyatro oyunlarını, Sen Moses Operası'ndaki gösterileri Goethe'nin betimlemeleriyle gözünde canlandırmaya çalışmak gerçekten çok etkileyici bir deneyim oluyor.

Bugün birkaç saatte kıtalararası yolculuk yapabilen şanslı insanlar olarak, bunca mesafenin o yıllarda at arabalarıyla geçilmesinin hikayesine, Sicilya dönüşünde rüzgar yok diye bir gün boyunca körfezin etrafında dolaşan bir gemide beklemenin macerasına şaşırmamak mümkün değil.

Velhasıl, Goethe'nin bu seyahatnamesi hem tarih meraklıları, hem sanat meraklıları, hem de seyahat meraklıları için mutlaka okunması gereken keyifli bir eser....

Bu kitabı satın almak isterseniz burayı tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder