9 Ekim 2016

GEORGE ORWELL-BOĞULMAMAK İÇİN

Kitap adı: Boğulmamak İçin
Orijinal adı: Coming Up for Air
Yazar: George Orwell
Çevirmen: Suat Ertüzün
İlk yayınladığı sene: 1939

Yayınevi: Can Sanat Yayınları (3. Baskı-2015)
Sayfa sayısı: 254
ISBN: 978-975-07-2649-1







George Orwell'i daha çok 1984 ve Hayvan Çiftliği romanlarıyla tanırız ama Boğulmamak İçin de, en az bu iki şaheseri kadar etkileyici bir roman. 

Roman, hiciv boyutu çok yüksek bir gerçekçilikle örülmüş bir "özlem" teması üzerine kurulmuş. 45 yaşına gelmiş, evli, 2 çocuklu, sigortacılık yapan ve ortadirek sınıfın birebir temsilcisi olan kahramanımız George Bowling, takma diş takmaya başlamasıyla birlikte hayatını sorgulamaya girişir ve çocukluğuna yönelik acımasız bir gerçekçilikle özlem çeker. 

Önce 45 yaşına kadar olan yaşamını gözden geçirir, anne babasını, çocukluğunu, 1. Dünya Savaşı'nı, sonrasında kurduğu yeni yaşamı, evliliğini anlatır okura. Ve 2. Dünya Savaşı'nın çanları çalarken, boşa bir çaba olduğunu bile bile geçmişinin peşine düşer. 

Roman, her ne kadar 1. ve 2. Dünya Savaşlarının arasındaki dönemde geçiyor olsa da, aslında bugünü, ya da zamansız olarak insanoğlunun her gününü anlatıyor. Değişen teknoloji, kıyafetler dışında aslında herşeyin ne kadar aynı kaldığı, o toplumsal "boğulma" hissinin zamandan bağımsız hiçbir zaman insanoğlunun yakasını bırakmadığı gerçekleri kitabın sayfaları boyunca okurun kafasına nakşediliyor. 

Mizahi boyutuna, gülümseten detaylarına rağmen "Boğulmamak İçin" insanın yüzüne gerçekleri vuran bir eser. Hayatımızı sorgulatacak ama buna rağmen bir çıkış noktası olmadığı gerçeğiyle bizi başbaşa bırakacak acımasız bir eser aynı zamanda.....




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder