20 Mayıs 2014

HARUKİ MURAKAMİ: YABAN KOYUNUNUN İZİNDE

Kitap adı: Yaban Koyununun İzinde
Orijinal adı: Hitsuji o meguru boken
Yazar: Haruki Murakami
Çevirmen: Nihan Önol
İlk yayınladığı sene: 1982

Yayınevi: Doğan Kitap (3. Baskı-2012)
Sayfa sayısı: 353
ISBN: 978-975-991-955-9








Japon edebiyatının tartışmalı ismi Haruki Murakami'nin yayınladığı üçüncü roman olan Yaban Koyununun İzinde, gizem, büyülü bir gerçekçilik ve post modernizmin bir potada eridiği heyecanlı ve sürükleyici bir eser. 

İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya'sının kültürel kimliğinin irdelendiği roman, Amerikan ve İngiliz edebiyatının Japon unsurlarla bezenmiş bir örneğini teşkil ediyor. Japon kültüründe derin izleri olan animizmin izleri bu eseri de çepeçevre sarıyor.

Sigara tiryakisi bir reklamcının, içine kapanık yaşamı, yıllardır görülmemiş olan özel bir koyunun resmini kullanmasıyla değişir ve o koyunun izinde, o güne kadar "sıkıcılığın ta yüreğine, bağrına girmek için çabalayarak" geçirdiği tüm yaşamı bir polisiye romanın gizemi ve gerilimiyle dolar. 

Romandaki hiçbir kahramanın isminin bilinmemesi gibi küçük ayrıntılarla süslenmiş bu roman, gerçekten insanın bir solukta okuyup bitirmeye can attığı, az bulunur sürükleyici eserlerden biri. Haruki Murakami ile tanışmak isteyen okurlar için, yazarın 1000 küsur sayfalık diğer romanlarına elleri gitmiyorsa, bu romanın çok doğru bir seçim olacağını söyleyebilirim: hem yazarın üslubunu çok net bir şekilde ortaya koymak hem de heyecanlı bir okuma deneyimi sağlamak adına yerinde bir seçim olur. Derin felsefi mesajlar içermeden ama yine de okuru satırların satıhtaki anlamının ötesine taşıyan bu roman, özellikle yaz tatillerinde farklı ülke edebiyatlarını tanımak isteyenler için çok yerinde bir tercih olacaktır....

Bu kitabı satın almak isterseniz:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder