15 Ağustos 2017

MURIEL SPARK: BAYAN JEAN BRODIE'NİN BAHARI

Kitap adı: Bayan Jean Brodie'nin Baharı
Orijinal adı: The Prime of Miss Jean Brodie
Yazar: Muriel Spark
Çevirmen: Püren Özgören
İlk yayınladığı sene: 1961

Yayınevi: Siren Yayınları (2. Baskı 2016)
Sayfa sayısı: 149
ISBN: 978-605-5903-41-1








İngiliz edebiyatının 1945'ten sonraki döneminin en iyi 50 yazarı arasında gösterilen İskoç Muriel Spark'ın adını hiç duymamış olmam yine benim ayıbım. Ama geç tanışmış olmak hiç tanışmamış olmaktan iyidir malum.

Bu geç tanışmayı borçlu olduğum kitap "Bayan Jean Brodie'nin Baharı", kitabın sunuşunda da yazıldığı gibi tuhaf ve bol katmanlı bir eser. Okurken bende, bir yandan çocukluğumun yaz günlerinin ayrılmaz parçası "Afacan Beşler" ve "Gizli Yediler" serilerinin suç ortaklığını diğer yandan Jane Austen'ın romantik heyecanlarını uyandıran bu kitap, aslında feminist bir başkaldırı, ya da feminist bir başkaldırının ilk adımları da diyebiliriz.

Birinci Dünya Savaşı çoktan sona ermiş, İkinci Dünya Savaşı'nı çıkartacak koşullar yavaş yavaş oluşmaktadır. Avrupa'da faşizmin ayak sesleri güçlü bir şekilde duyulmaktadır. İskoçya'nın Edinburgh kentinde ise, bu 1930'lu yıllarda, bir kız okulunda, öğretmenleri Bayan Brodie'nin kaçırılmış bir hayata anlam kazandırma çabalarının gölgesinde yetişen 6 genç kız vardır. İşte bu kitap, bu 6 genç kızın ve Bayan Brodie'nin yaşamında, zaman içinde bir ileri bir geri giderek okura o yılları anlatıyor; kadınlığı, faşizmi, disiplini, eğitimi, toplumsal baskıları, kıskançlıkları yeniden gözde geçirtiyor.

1969 senesinde sinemaya uyarlanan ve başrolü oynayan Maggie Smith'e en iyi kadın oyuncu Oscar'ını getiren bu romanı, yaz günlerinin hem keyifli hem de hüzünlü bir okuması olarak çok tavsiye ediyorum.

Bu kitabı satın almak için burayı tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder