24 Şubat 2014

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU: SODOM VE GOMORE

Kitap adı: Sodom ve Gomore
Yazar: Yakup Kadri Karaosmanoğlu
İlk yayınladığı sene: 1928

Yayınevi: İletişim Yayınları (23. Baskı-2009)
Sayfa sayısı: 295
ISBN-13: 978-975-470-049-7










Yakup Kadri Karaosmanoğlu, yazarın okul sıraları ve ödevleri arasına sıkışmış kimliğinin ötesine geçmeye istekli olanlar için, Türk edebiyatının en zengin isimlerinden biri: müthiş bir üretkenlik, çarpıcı bir gözlem kabiliyeti, gerçekçi bir toplumsal analiz ve derin bir Türkçe kullanımı. 

Adını, Tevrat'ta geçen ve ahlaki yozlaşma yüzünden Tanrı'nın gazabına uğradığı belirtilen iki şehirden alan Sodom ve Gomore, işte bu üstadın belki de başyapıt olarak tanımlanabilecek eserlerinden biri. Romanın ana konusu bir aşk hikayesinin etrafında gelişse de, esasen bu esere damgasını vuran İstanbul'un meşum mütareke günleri... İstanbul'un düşman işgalinde olduğu günleri, hem toplumsal çürümüşlüğü ile, hem de bireysel iç hesaplaşmalarıyla irdeleyen eser, adından da anlaşıldığı üzere, yazarın gözüyle Tanrı'nın gazabı altında inleyen bir coğrafyayı toplumsal boyutlarıyla aktarıyor okuruna. Doğru-yanlış, haklı-haksız, siyah-beyaz ayrımlarının net olmadığı bir dünyayı gerçekçi bir ahlak anlayışıyla sorgulayan yazarın roman kahramanlarına olan yaklaşımı da aynı eleştirel yaklaşımın gerçekçiliğini taşıyor. 

Sodom ve Gomore'yi günümüzde bu kadar çekici kılan ise, her ne kadar bariz bir düşman ve ilan edilmiş bir savaş ortamı olmasa da, ülkemizin güncel yaşamındaki toplumsal hareketlenmeleri de son derece güçlü bir şekilde yansıtıyor olması. Hatta bu yansıma zaman zaman o derece kuvvetli ki, romandaki kahramanları günümüzün kamuoyuna malolmuş isimleriyle örtüştürmek bile mümkün olabiliyor.

"Tarih tekerrürden ibarettir" kavramını bir kez daha teyid etmek ve insanoğlunun güç, çıkar, vicdan üçlemesi arasındaki iç çatışmalarına bir kez daha şahit olmak için mutlaka okunması gereken bir eser....

Bu kitabı satın almak isterseniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder