27 Ağustos 2019

GEORGE SANDERS: ARAFTA

Kitap adı: Arafta
Orijinal adı: Lincoln in the Bardo
Yazar: George Sanders
Çevirmen: Niran Elçi
İlk yayınladığı sene: 1934

Yayınevi: Delidolu Yayınları (1. Baskı Şubat 2017)
Sayfa sayısı: 451
ISBN: 978-605-5060-84-8







George Sanders çağımızın ses getiren yazarlarından. 2014'te Folio Ödülü'ne layık görülmüş, "Arafta" isimli romanıyla ise, 2017'de Booker Prize ödülünü kazanmış. The New Yorker dergisi 2002'de kendisini" 40 Yaşın Altındaki En İyi Yazarlar" arasında göstermiş. Time dergisi ise, 2013'te Sanders'i "Dünyadaki En Etkili 100 Kişi" listesine almış.

Ben George Sanders'i "Arafta" romanıyla tanıdım. Bu roman okurlarını uçlarda topluyor: beğenen çok beğeniyor, beğenmeyen hiç sevmiyor. Ben, tahmin edileceği üzere, ilk kategoridekilerdenim.

Hiç alışık olmadığımız bir örüntüsü var bu kitabın. Okumak için önce bir disiplin geliştirmek gerekiyor. Eğer o disiplini oluşturamazsanız, anlamsızlıklar bütünü gibi de görebilirsiniz yazılanları. Ama bir kere o disiplini oturttunuz mu, o zaman inanılmaz bir akışa kaptırıyorsunuz kendinizi okurken.

Roman, adı üzerinde, arafta geçiyor. Ölmüş ama bir türlü gitmesi gereken yere gidememiş ama bir şekilde de bazıları bunun bir türlü farkına varamayan insanların dünyasında dolaşıyor okur. Gerçekten çok zengin bir hayalgücünün ilmek ilmek işlediği bir dünya burası. Ama bir yandan da tarihi bir gerçekle el ele ilerliyor öykü: ABD Başkanı Abraham Lincoln'ün 11 yaşında ölen oğlu Willie de geliyor bu araf dediğimiz boyuta. Ve onunla birlikte öykünün anlatımına o dönemle ilgili kitaplar, gazeteler, röportajlar giriş yapıyor.

Okuru zorlayan kitaplardan hoşlanıyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız. Zorlamak derken, alıştığımız anlamda bir zorlama değil bu yalnız, onu bir kez daha vurgulayayım. Bu, okuma disiplini, algı disiplini açısından bir zorlanma... Ölümün ardındaki gizemi, herhangi bir dini çerçeve olmaksızın, çözme gayreti (ve hatta belki de cüreti) gösteren yazarın bu kitabı, edebiyat dünyasında değişik bir ilke imza atıyor...

Bu kitabı satın almak isterseniz burayı tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder