16 Ocak 2019

MERYL COMER: BİZİM ALZHEİMER HİKAYEMİZ

Kitap adı: Bizim Alzheimer Hikayemiz
Orijinal adı: Slow Dancing with a Stranger: Lost and Found in the Age of Alzheimer
Yazar: Meryl Comer
Çevirmen: Esengül Ayyıldız
İlk yayınladığı sene: 2014

Yayınevi: Paloma Yayınevi (1. Baskı Temmuz 2018)
Sayfa sayısı: 215
ISBN: 978-605-9200-43-1






Meryl Comer ülkemiz için bilindik bir isim değil ama ABD'de ünlü bir sunucu olmasına istinaden çok tanınan bir kişi. Kişisel deneyiminden yola çıkarak yazdığı bu eserin ülkesinde çok satanlar listesine girmiş olması muhtemelen öncelikle bu bilinirliğinden kaynaklanıyor ama açıkçası kitabın kendisi de çok etkileyici ve acı bir süreci anlatıyor olmasına rağmen çok sürükleyici.

Yazarın, kendi alanında çok başarılı ve ünlü bir şahsiyet olan eşi, hayatının en verimli dönemi denecek erken bir yaşta Alzheimer hastalığına yakalanıyor ve 20 yılı aşkın bir süre Meryl Comer, eşine evde bakıyor. Bu sürenin ikinci yarısında ise, aynı hastalığa yakalanan annesinin de bakımını üstleniyor.

Bizim Alzheimer Hikayemiz, bu zorlu sürecin, hastalığın ilk belirtilerinden hastanın vefatına kadar geçen dönemin adeta bir günlüğü. Özellikle Alzheimer hastalığından muzdarip yakınları olanlar için "yalnız değilsiniz" mesajı taşıyan bu kitap, yazarın maddi sorunlarla, yalnızlıkla, çaresizlik duygularıyla başlayıp, tüm yaşadığı zorlukları olumlu bir amaca hizmet eder niteliğe dönüştürmesiyle devam eden  deneyimini anlatıyor.

Yaşananları süsleyip püslemeden ama aynı zamanda bir melodrama da dönüştürmeden, olası en gerçekçi yaklaşımla anlatan bu kitap hem Alzheimer hastalığıyla bu ya da şu şekilde mücadele etmiş herkesin kendinden izler bulabileceği, hem de yaşadığı sorunları hayırlı bir amaca hizmet eden bir deneyime dönüştürmek isteyenlerin ilham alabileceği bir eser.

Başarılı bir çeviriyle Türkçe'ye kazandırılmış bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Bu kitabı satın almak isterseniz burayı tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder