25 Nisan 2018

WILLA CATHER: KAYBOLUP GİDEN BİR KADIN

Kitap adı: Kaybolup Giden Bir Kadın
Orijinal adı: A Lost Lady
Yazar: Willa Cather
Çevirmen: Faruk Ersöz
İlk yayınladığı sene: 1923

Yayınevi: Helikopter Yayınları (1. Baskı 2018)
Sayfa sayısı: 120
ISBN: 9786055819736








Kaybolup Giden Bir Kadın, benim için, birebir örtüşmese de, biraz Madam Bovary, biraz Anna Karanina, biraz da Tiffany'de Kahvaltı tınılarıyla dolu bir kısa roman oldu... Vahşi batının sosyal normlarının oluştuğu dönemde geçen roman, bir sonraki adımda nelerin yaşanacağını açıkça belli eden ve bu bağlamda bir gizem içermeyen anlatımına rağmen, bir solukta okuduğum kitapların arasında yerini hemen aldı.

Pulitzer Ödüllü yazar Willa Cather, bu romanında bir yandan bir kadının hayatta ve hayata bağlı kalma mücadelesini, bir yandan da bir toplumun değer yargılarının oluşma ve değişme sürecini anlatmış. Vaatlar ülkesi Amerika'nın refah ve yoksulluk arasında gidip gelen çizgisini, bu gidip gelişteki talih ve fırsatçılığı tanımlamış... Hatta belki de bu roman, bugünün Amerikasının değer yargılarını daha iyi anlamak için bir ayna tutmuş geçmişten günümüze... Okur ise, yargılamadan ya da belki de yargılayarak yine de takdir etmeye yönlendirilmiş bu romanın sayfalarında.

Klasik bir Amerikan edebiyatı ürünü diyebileceğim bu romanı, zorlanmadan düşünmek ve değerleri yeni oluşan Amerikan toplumunda kadını, normları, toplumu tanıyabilmek isteyenlere tavsiye ediyorum...

Bu kitabı satın almak isterseniz burayı tıklayınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder