24 Eylül 2014

HANNAH KENT: ÖLÜ GÖMME TÖRENLERİ

Kitap adı: Ölü Gömme Törenleri
Orijinal adı: Burial Rites
Yazar: Hannah Kent
Çevirmen: Ziya Celayiroğlu
İlk yayınladığı sene: 2013

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları (2014)
Sayfa sayısı: 340
ISBN: 978-975-08-2983-3








Ölü Gömme Törenleri, genç yazarına birçok ödül kazandırmış bir ilk roman... Üstüne üstlük bir ilk roman olduğunu ancak tanıtım yazısında okuduğunuz zaman farkedebileceğiniz kadar etkileyici yazılmış...

Yazarımız Hannah Kent, 1985 Avustralya doğumlu. Lise yıllarında İzlanda'ya bir turistik gezi yapıyor. Bu gezide, tıpkı İzlanda'ya ayak bastıktan sonra birçok insanın başına geldiği gibi, bu coğrafyanın tutkunu oluyor. İzlanda'yı gezerken, Agnes Magnusdottir'in öyküsünü duyuyor ve tüm tarih kaynaklarını inceledikten sonra, Ölü Gömme Törenlerini kaleme alıyor.

Agnes Magnusdottir'in öyküsü kıta Avrupası'nın tarihinde rastladığımız öykülerden hiç farklı değil esasında: bir cinayet işlenmiştir ve Agnes o cinayetin zanlılarından biridir. Agnes'in hikayesini farklı kılan, bırakın cinayetleri, hırsızlığın bile nadir yaşandığı İzlanda tarihindeki yeridir. 

Özellikle İzlanda'yı görmüş, o uçsuz bucaksız topraklarda birbirinden uzak çiftlik evlerinde, geçmişte nasıl yaşandığını benim gibi hep merak etmiş kişilerden biriyseniz hele, bu roman 1800'lerin sonunda, bu sert coğrafyada yaşamın nasıl sürdüğünü göstermek açısından da çok etkileyici gelecektir. 

Kitaplarla farklı dünyalara, farklı bakış açılarına ulaşmak isteyen tüm kitapseverlere bir solukta okuyacakları bu romanı çok tavsiye ediyorum.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder