4 Mart 2014

HANS FALLADA: HERKES TEK BAŞINA ÖLÜR

Kitap adı: Herkes Tek Başına Ölür
Orijinal adı: Jeder Stirbt Für Sich Allein
Yazar: Hans Fallada
Çevirmenler: Ahmet Arpad
İlk yayınladığı sene: 1947

Yayınevi: Everest Yayınları (1. Baskı-2011)
Sayfa sayısı: 607
ISBN: 978-975-289-907-0








"Suskun kalanlar, olup biteni onaylayanlardır"...

Ülke insanlarının yarısı, öteki yarısını içeri atmakta, yok etmektedir... "Durum ne kadar kötüleşirse o kadar iyidir, o zaman her şey daha çabuk sona erer" diye avutmaktadır insanlar kendilerini artık... 

Bu sözler,  ne kadar çok benzerlik taşıyor tarihin ve günümüzün muhtelif dönem ve coğrafyalarındaki karanlık günlerle... Ama "Herkes Tek Başına Ölür'de Nazi Almanyası'ndaki durumu ve ruh halini tanımlıyor...

Edebiyat dünyasında Hans Fallada mahlasıyla tanınan Alman yazar Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen, bu baş yapıtında, Nazi Almanyası'nda, kurulan düzene önceleri destek vermiş ancak ilerleyen aşamalarda, yaşadıkları bireysel travmalar sonrasında, gerçeklere gözleri açılmış yaşlı bir karı kocanın baş kaldırış hikayesini anlatıyor.

Toplumdaki egemen değerlere göre "küçük insanlar" kategorisine giren bu yaşlı karı koca, ellerindeki imkansızlıklara ve muhbirliğin, kötücüllüğün kol gezdiği baskı ortamına rağmen, kendi anladıkları dille, "kral çıplak " demeye ve bunu çevrelerine duyurmaya başlıyorlar. Bir kedi-fare oyununa dönen yaşamları, gerçekleri söylemekten korkmamanın mutluluğu ile yakalanma kabusu arasında gidip geliyor. 

Bir yandan tam bir macera romanı, diğer yandan toplumsal bir eleştiri, bir boyutuyla bireysel hesaplaşmalar diğer boyutuyla bir ailenin dramı... Bu romanda hepsi var... Ama her şeyden önce, umut var... Karanlık günlerin bitmeyeceğinden korkan ve elimden ne gelir ki diye hayıflanan herkesin ümidini yeniden kazanması için okumak zorunda olduğu bir eser!

Bu kitabı satın almak isterseniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder