1 Mayıs 2016

J.M COETZEE: UTANÇ


Kitap adı: Utanç
Orijinal adı: Disgrace
Yazar: J.M. Coetzee
Çevirmen: İlknur Özdemir
İlk yayınladığı sene: 1999

Yayınevi: Can Yayınları (7. Baskı-2013)
Sayfa sayısı: 258
ISBN: 978-975-07-0038-5









Adını telafuz etmekte bile yakın zamana kadar zorlandığım John Maxwell Coetzee'nin ismini, 2003 senesinde Nobel Edebiyat Ödülü alıncaya kadar duymamış olmayı kendi utanç haneme yazarak, yazarın 1999 senesinde Man Booker Roman Ödülü kazandığı "Utanç" romanını sizlere tanıtmak istiyorum.

Güney Afrika'nın her türlü klişe ve romantik anlatımdan arınmış, gaddar ve zalim gerçekçiliğini sahne olarak kullanan romanda, Lord Byron'a odaklanmış, kösnül dürtülerini kontrol altına almak konusunda çaba göstermekten uzak bir üniversitesi hocası ile taşrada bir çiftliğe kendini kapatmış olan kızının birbirinden çok farklı ama bir şekilde de üst üste örtüşen yaşamı anlatılıyor.

Ortak bir yanları olmasa da birlikte yaşamak zorunda kalan baba ve kızın, kendi yaşamlarındaki başarısızlıkları samimi bir şekilde kabullendikleri romanda, bir yandan heyecanı asla azalmayan bir aksiyon, diğer yandan ise çok sarsıcı duygu analizleri başrolü paylaşıyor. Her ne kadar olaylar havada kalacak şekilde, okurun hayal gücünde sonuca ulaşmak üzere hasada yatırılsa da, romanın son sayfasına geldiğinizde herhangi bir eksiklik hissetmiyorsunuz.

Roman, adını neredeyse her anlamıyla, her yönüyle, her boyutuyla kapsıyor: bireysel, toplumsal, kadınsı, erkeksi, hayvansı, olası tüm utançlar bu kitapta önünüzden bir geçit yapıyor...

Çok akıcı, hemen bitirmek isteyeceğiniz türden bir tempoyla ilerleyen ama sarsıcı bu romanı çok tavsiye ediyorum....


Bu kitabı satın almak isterseniz bu linki tıklayınız