16 Temmuz 2014

CEMAL KUTAY: 47 GÜN

Kitap adı: 47 Gün
Yazar: Cemal Kutay
İlk yayınladığı sene: 2012

Yayınevi: abm Yayınevi (1. Baskı 2012)
Sayfa sayısı: 257
ISBN: 978-605-87359-4-1










Osmanlı tarihi meraklıları için, günümüzde tarafsız tarih kitapları bulabilmek gerçekten zor zanaat. 2006 senesinde kaybettiğimiz ünlü tarihçimiz Cemal Kutay'ın bu eseri, Abdülaziz dönemine, Osmanlı İmparatorluğu'nda Tanzimat ile ivme kazanmış batılılaşma sürecine farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilmenize imkan tanıyacak nitelikte. 

Tıpkı bestelerinin az bilinmesi gibi, Sultan Abdülaziz'in tahttayken 1867'de Avrupa'ya yaptığı ve 47 gün süren seyahat de çok az bilinir. Cemal Kutay'ın kitabı, bu 47 günlük serüven öncesi hazırlıkları ve seyahatteki izlenimleri aktarıyor.

Veliahtları Murad, Abdülhamid ve Yusuf İzzeddin'in de kendisine eşlik ettiği bu seyahat sadece Sultan için değil, Osmanlı İmparatorluğu için de bir ilk teşkil etmektedir: bir Osmanlı hükümdarının savaşla fethetmek amacı dışında Avrupa'ya yaptığı ilk ve tek seyahat olarak tarihe geçecektir. 3. Napolyon tarafından Fransa'ya davet edilen Padişah, gezisini İngiltere ve Prusya gibi ülkeleri de ziyaret ederek tamamlamıştır. 

Seyahat ile ilgili detaylı bilgiler, geziye katılan dönemin İstanbul Şehremini yani Belediye Başkanı olan Ömer Faiz Efendi'nin seyahat boyunca tuttuğu notlar sayesinde günümüze ulaşabilmiştir. 1867 senesinden günümüze, okuru gülümseten, düşündürten, okurun günümüzdeki durumu daha net bir şekilde idrak etmesini sağlayacak öngörüyü sunan bu kitap, tarih meraklıları için, resmi tarihin bir adım ötesine geçerek, siyah ve beyaz yerine gri bir gözlükle geçmişimizi yorumlayabilmek için çok değerli bir kaynak teşkil ediyor...

Bu kitabı satın almak isterseniz:

http://www.dr.com.tr/Kitap/47-Gun/Cemal-Kutay/Arastirma-Tarih/Tarih/Osmanli-Tarihi/urunno=0000000406788


4 Temmuz 2014

JON KRAKAUER: EVEREST GÜNLÜĞÜ

Kitap adı: Everest Günlüğü (Doğan Kitap)
Orijinal adı: Into Thin Air
Yazar: Jon Krakauer
Çevirmen: Hadi Emre Haydaroğlu & Emre Tüzer (Doğan Kitap )
İlk yayınladığı sene: 1997

Yayınevi: Villard Books (1. Baskı-1997)
Sayfa sayısı: 291
ISBN: 0-679-45752-6








Dağcılık ve doğal yaşam konusunda bir uzman olan ve bu alanlarda çeşitli makale ve kitapları bulunan yazarına Pulitzer Ödülü adaylığı getiren bu kitap, gerçek bir olayın heyecan ve acı dolu hikayesini anlatıyor. 

1996 senesinde, Everest tırmanışına, bir dergi için hazırladığı makale için katılan Jon Krakauer, çok büyük bir trajediye de şahit oluyor: o güne kadar Everest'te aynı gün en fazla kişinin öldüğü tırmanış olarak tarihe geçen bu olayın şahidi olmakla kalmıyor, bir parçası haline geliyor (bu üzüntü verici rekor, Nisan 2014'te yaşanan zirve tırmanışıyla maalesef geçildi). 

Anı niteliğinde olmasına rağmen bu kitap, bir macera romanının sürükleyiciliğini ve akıcılığını taşıyor. Yazar, fotoğraf ve grafiklerle okura, bu tırmanışı gözünde canlandırma imkanı tanırken, tırmanışta yaşamını kaybeden ve sakat kalanların fotoğraflarıyla, onların hatıralarına da saygısını sunmuş oluyor. 

Bireyleri bu hayati tehlike içeren maceraya iten ruh hali ve motivasyon unsurlarından, zirve yolunda yaşanan çatışmalara, felakete sebebiyet veren hatalardan, felaket esnasındaki bireysel tepkilere, böyle bir trajedinin bir parçası olmanın getirdiği ruhsal çöküntüden, hayatı kurtulanlardan olmanın yaşattığı şükran ve suçluluk karışımı duygulara kadar birçok farklı boyuttan yaşadığı acı dolu bu macerayı anlatan yazar, kitabın yayınlanmasından sonra, yorumları nedeniyle de konuyla ilgili bazı çevrelerce sert eleştirilere de maruz kaldı. 

1997 senesinde TV dizisi olarak uyarlanan, sinema adaptasyonu ise 2015'te gösterime girecek olan bu kitap, sadece dağcılık ile ilgilenen ya da Everest hayaliyle yanıp tutuşanlar için değil, heyecan dolu bir macera okuma ihtiyacındakiler için de çok etkileyici bir kaynak olacak....

Bu kitabı satın almak isterseniz:

http://www.idefix.com/kitap/everest-gunlugu-jon-krakauer/tanim.asp?sid=JJSEKLSP1G1GEFB62KMC